lauantai 9. lokakuuta 2021

Keminmaa, Kemin maalaiskunta



 

Välillä pysähdyimme Rossoon pizzalle. Kun maksoin laskua kolikoilla, tarjoilija näytti siltä, ettei oikein usko silmiään joten selitin, että olemme säästäneet kaikki ulkomaiset eurokolikot vuodesta 2002 saakka ja reissulla kahvit, munkit, teet, eväät ja ruuat ostetaan sitten näillä kolikoilla. Nyt ovat menossa kreikkalaiset. Tarjoilijan mielestä asia oli sponsoroinnin arvoinen ja saimme juomat ja jälkiruuat talon piikkiin. Kiitos. Tänä kesänä olemme saaneet ennätyksellisen paljon sponsoritukea reissullemme.

Keminmaa oli vuoteen 1979 Kemin maalaiskunta. Jostain syystä maalaiskunta nimi ei asukkaista ollut kiva ja se lyhennettiin Keminmaaksi. Oikeastaan asia on ymmärrettävä sillä tällä hetkellä kunnan taajama-aste on lähes 90%. Keminmaan kunnantalo on remontissa ja siksi valtuusto kokoontuu väistötiloissa. Paluu kunnnatalolle tapahtuu suunnitelman mukaan tammikuussa 2022. Siksi molemmista on kuva.

Valokuvaa ottaessani paikalle tuli mieshenkilö, joka kysyi maksanko veroja Keminmaalle. Kerroin, etten maksa. Hän kertoi verojen ja liikenneolojen olevan ihan hirveällä tolalla eikä muutenkaan asiat ole hyvin ja toivotti meille hyvää kotimatkaa.

Kunnan sivuilla ei anneta ihan yhtä synkkää kuvaa. Tosin kuntastrategian laatiminen ja kokousten järjestäminen ovat tulleet arvioitua kalliimmmiksi kuten myös erikoissairaanhoito. Vähenevän väestökehityksen vuoksi taloutta on toki jouduttu sopeuttamaan, mikä on näkynyt opetuksen ryhmäkokojen suurentumisena ja kirjaston aukioloaikojen muutoksina sekä omatoimikirjastoajan lisäämisenä. Kirjastotalon seinäreliefiä voi ihailla samalla, kun käy kirjastossa. Siinä on esitetty myös tiedonjano. Nainen kyselee ja mies kirja kädessä osaa neuvoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti