lauantai 9. lokakuuta 2021

Kemi


 

Kemiin päästiin hengissä vaikka vähän täristen. Toiseksi viimeinen kerta, kun ajan tuota tietä enää ikinä milloinkaan. Paluumatkalla pitää vielä mennä sitä kautta. Ei ihan hengitys pääse tasaantumaan ennen kuin se urakka on suoritettu. Sivuillaan Kemi mainostaa sitä, miten tiivis kaupunki on. Ainakin katutöitä siellä on ihan kiitettävästi. Kiertotiet ovat aina niin jännittäviä. Ensi viikolla Kemin kirjasto osallistuu Huhuu! Lapin lastenkirjallisuus- ja sanataidefestivaaleille. Kirjastosta löytyy konsertteja, satutuokioita ja kirjailijavieraana Veera Salmi. Joka päivä on PöllötelläänKöllötellään-lukuvinkkipesä. Ilahdun aina, kun lapsia viedään lukemisen pariin. Talvemmalla pääsee taas tutustumaan jäänmurtaja Sammon työskentelyyn. Kylmään pääsee tutustutumaan ympäri vuoden ja ulos rakennetaan lumesta tehty linna kunhan tulee viileämpi keli. Koppimopo on silloin tallissa mutta pääseehän Lappiin muillakin kulkuvälineillä.

Lapin sodan aikana Kemissä käytiin taisteluita reilun viikon ajan ennen kuin sakasalaiset siirtyivät pohjoisemmaksi. Jälki oli murheellista. Saksalaiset olivat yrittäneet tuhota koko kaupungin.Kaupungintalo jäi yrityksistä huolimatta pystyyn. Valtuusto kokoontuu kulttuuritalolla.

Vuoden 1949 lakko, jossa vastustettiin ehdotettua 30-40%:n palkkojen alennusta, johti lakkolaisten ja poliisien yhteenottoon, kun töitä jatkettiin rikkurityövoimalla. Lakkolaisista Felix Pietilä ja Anni Kontiokangas kuolivat ja 63 lakkolaista sai kuritushuonerangaistuksia kapinasta. Oikeudessa ei saatu selville sitä, kuka Felix Pietilän oli ampunut. Tapahtumapäivä muistetaan veritorstaina. Akkunusjoen suulle on pystytetty tapahtuman muistomerkki.

Kaupunkikierros kulkee kaupungintalolta rantamakasiineille ja vanhalle tulliasemalle ja edelleen Leipätehtaalle, joka on Kemin ensimmäinen tiilirakennus. Puuarkkitehtuuria edustaa sitten Junneliuksen talo. Reitti on kaiken kaikkiaan melko pitkä käveltäväksi mutta asiaa on Kemissä ajateltu ja sieltä voi vuokrata vihreän Kemin Villarin. Luontoreittejäkin Kemistä löytyy. Kaupungin täytyykin panostaa entistä enemmän matkailuun sillä teolliset työpaikat vähenevät, kun Stora Enso lakkauttaa Kemin Veitsiluodon tehtaan kannattamattomana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti