maanantai 14. syyskuuta 2020

Joensuu


 

Täällä olin joutua ajamaan parkkihalliin. Hotellilla, jossa yövyimme on sieltä hankittuja paikkoja. En ole eläissäni ajanut parkkihalliin, enkä tehnyt sitä täälläkään. Onneksi hotellin takana oli myös muutama paikka. Aika ahtaassa paikassa. Isommalla ajoneuvolla siellä olisi ollutkin minun taidoillani oleminen. Nytkin reissukaveri oli takana varmistamassa, että saan koppimopon käännettyä kolhimatta sitä ja ympäristöä. Tyylikkään näköisiä betonitolppia rajaamassa asunto-osakeyhtiön ja liikekiinteistöjen parkkipaikkaa. Joensuuhun oli turhan hankala etsiä pikkuteitä, joilla olisi voinut välttää isot tiet. Onneksi olimme liikkeellä sellaiseen aikaan, ettei liikennettä ollut kovin paljoa. Isot tiet vain ovat niin tylsiä. Päätin, että ryhdyn bongariksi. Kiinnitän huomiota kaikkiin kivoihin yksityiskohtiin ja odotan innolla seuraavaa ilmestyväksi. Löytyihän niitä: puiden välistä pilkottavia järviä, punaruskeita männynrunkoja, jäkälää tien varressa, kalliolla olevaa sammalta, joka kasvoi kuin täytekakun päällä oleva vihreä kermavaahto, joka pelkää putoavansa kakun reunan yli.

Joensuun kaupungintalo on muuttunut kaupunginteatteriksi. Kaupunginvaltuuston kokoukset pidetään täällä juhlasalissa. Varsinaista poliittista teatteria sanoisi joku kyynikkö. Kiellän olevani sellainen. Joensuussa on useampia asemakaavamuutoksia vireillä. Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran asemakaavat on todettu vanhentuneiksi ja monelta kohdin toteutumattomiksi. Tuupovaarassa laajennettiin ainakin yritysaluetta ja Kiihtelysvaarassa merkittiin muinaismuistokohteita kaavaan. Joensuun keskustaan suunnitellaan kauppahallia ja Pankkitalon suojelua. Myös sotelainsäädäntöön kaupunki laatii omaa lausuntoaan.

Joensuu on laajentunut viime aikoina itään ja siitä on tullut rajakunta. Korona on kurittanut myös täällä kulttuuria. Ilosaarirock, Ilovaari ja Vekararokki oli jouduttu perumaan. Fingerpori sentään kertoo myönteisiäkin uutisia. Itä-Suomen yliopistoon on saatu supertietokone. Onko Ae Vot sijoitettu Joensuun kampukselle vai muualle, ei kerrottu.

Suattaapi olla, että tämä oli kesän viimeinen pätkä koppimoporeissua. Korona jyllää ja Jokioinen – Jomala -pätkällä joutuisimme lautoille. Tuntikausia sisätiloissa, missä altistuminen koronalle on todennäköisempää, ei houkuttele. Kesähelteillä voisi olla ulkotiloissa. Syysmyrskyssä se ei ole yhtä kivaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti