lauantai 26. lokakuuta 2019

Huittinen


Ehkä kuuluisin Huittislainen on presidentti Risto Ryti. Hän on saanut Huittisiin oman kadun ja patsaan. Risto Ryti tuomittiin kuritushuoneeseen, koska oli tehnyt sodan aikana saksalaisten kanssa sopimuksen, ettei tee erillisrauhaa Neuvostoliiton kanssa. Saksa vaati sopimusta ase- ja elintarvikeavun vastineeksi. Koko oikeudenkäynti oli oikeusvaltioperiaatteiden vastainen ja siinä sovellettiin taannehtivaa lainsäädäntöä eli teko oli tekohetkellä ihan laillinen mutta myöhemmin se säädettiin laittomaksi. Tämähän on mielivaltaa. Sitä voittajavaltiot käyttävät usein. Kun vaihtoehtona oli se, että Neuvostoliitto olisi tuominnut sotarikolliset, eduskuntaa voi ymmärtää. Risto Rytille kunnia palautettiin viimeistään siinä vaiheessa, kun Suomeen valittiin suurinta suomalaista. Risto Ryti oli kolmannella sijalla vaikka hän ei alkuperäisessä ehdokaslistassa edes ollut.

Kaikki varmaan tuntevat sanonnan “Hullu mies Huittisista, syö enemmän kuin tienaa”. Huittinen käyttää tätä lausahdusta imagonsa korostamiseen. Vuosittaisessa tapahtumassa julkistetaan sivistyslautakunnan valitsema paikallinen henkilö, joka on tehnyt Huittisia tunnetuksi. Henkilö voi siis olla joko mies tai nainen, Olennaista on toiminta Huittisten hyväksi. Minulle lauseesta tulee mieleen Marx ja työvoiman uusintaminen. Jos tuloilla ei pysty syömään ja lepäämään riittävästi, seuraavana päivänä ei ole enää työvoimaa käytettäväksi yhtä paljon, koska nälkäinen ja väsynyt tuottaa vähemmän kuin kylläinen ja levännyt. Aikaa myöten käy niinkuin entiselle hevoselle. Juuri, kun se tottui olemaan syömättä, se kuoli. Osa-aikaisissa ja matalapalkka-alojen töissä on melkoisesti väkeä, jotka eivät pysty tulemaan toimeen palkallaan. Jotta heidän kannattaisi edelleen käydä töissä eikä heille kävisi kuin tuolle tarinan hevoselle, valtio maksaa täydennystä palkkaan: asumistukea, soviteltua työttömyyspäivärahaa, toimeentulotukea. Kelan tilastoista näiden ihmisten määrä löytyy, kun niitä vähän penkoo. Työtaisteluilla jopa uhataan, ettei näin kävisi yhä useammalle. Työtä tästä maasta kyllä löytyy, elämiseen riittävän palkan maksajista tuppaa olemaan pulaa.

Huittisissa järjestetään nuorisovaltuustovaalit 1., 4. ja 6.11. 2019. Muistakaa äänestää. Teissä on tulevaisuus. Jälkikäteen on turha osoittaa mieltä, jos ajoissa ei ole viitsinyt käydä äänestämässä. Brexitiä vastustavia ja uutta kansanäänestystä vaativia mielenosoituksia on ollut vaikka kuinka paljon, samoin Trumppia vastustavia mielenosoituksia. Demokratia ei vaan toimi niin, että vaalipäivänä voi jättää äänestämisen muille ja, kun sitten ei olekaan tyyttyväinen tulokseen, haluaa uudet vaalit. Kyllähän ne tulevat. Demokratioissa niitä pidetään säännöllisesti. Vaalien tulos on se, joka on voimassa seuraavaan äänestykseen saakka. Kansa, tai se osa, joka on viitsinyt vaivautua äänestämään, on puhunut ja pulinat pois.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti