tiistai 15. lokakuuta 2019

Hollola


Ajelimme pikkutietä kohti Hollolaa ja sitten näkyi kyltti HOLLOLA ja pikaisesti käännyimme sinne. Löysimme entisen kunnantuvan, jossa kuntakokouksia pidettiin ennen vanhaan. Niissä oli aluksi äänioikeus jokaisella manttaaliin pannulla talolla. Taloa edusti tietysti isäntä. Ääniä oli suhteessa maksettuihin veroihin. Vähitellen äänioikeutta rajattiin niin, ettei ison kartanon omistaja käytännössä päättänyt, mitä kunnassa tapahtui vaan äänille laitettiiin yläraja. Valtiollisissa vaaleissa äänioikeus oli yleinen ja yhtäläinen vuodesta 1905 lähtien, kunnallisella puolella vasta myöhemmin. Ei yleinen ja yhtäläinen aluksi tarkoittanut kaikkia. Vangit ja kansalaisluottamuksen menettäneet, irtolaiset ja mielisairaat pidettiin pois vallankäytöstä. Kansalaisluottamusta ei tätä nykyä edes voi menettää, mikä on hyvä asia.

Laitoimme kepsiin kunnantalon osoitteen ja saimme ajella tovin, jotta pääsimme valtuston kokouspaikalle. Silloin oli jo niin pimeää, että kuvat eivät olleet kovin onnistuneita. Siksikin piti jäädä yöksi. Messilän vastaanotto oli siinä vaiheessa jo kiinni, netissä varaaminen edellytti pankkitunnuksia nykyisten tunnistautumissääntöjen aikaan, ainakin minun pankissani, ja siksi toinenkin hotelli piti ovensa kiinni. Onneksi löytyi hiekkatien päästä vuokramökki, johon olisi mahtunut enemmänkin väkeä. Saunan olisi voinut lämmittää ja aamulla huomasimme, että terassilta oli upea näkymä puroon ja pieneen lampeen. Aamupalan söimme silti sisällä, koska satoi ja oli aika viileää. Lahdestahan olisi toki löytynyt hotelleja vaikka kuinka mutta en vieläkään pidä isoissa kaupungeissa ajamisesta. 

Tämä viikko on osassa Suomea syyslomaviikko. Silloin, kun omat lapset olivat pieniä, vanhempainillassa esitettiin huoli siitä, miten pienet lapset pärjäävät, kun vanhemmat ovat töissä. Samaa asiaa pohti nyt paikallinen sanomalehti, joka ehdotti lomien muuttamista niin, ettei olisi erikseen kesä- ja talvilomakautta. Se antaisi vanhemmille enemmän mahdollisuuksia sijoittaa lomia lasten loma-aikoihin. Hollola on tarttunut ongelmaan toisin. Siellä on oppilaiden mahdollista käydä loman aikana parilla koululla, jossa on sekä vapaata oleilua että ohjattua toimintaa pienemmille koululaisille. Isompien koululaisten on mahdollista päästä apuohjaajiksi. Tarve arvioitiin jopa yläkanttiin. Kaikissa kunnan palveluissa näin ei tehdä, mistä kertovat jonot palveluun pääsemiseen. Hollolassa oli varauduttu kolmeen ryhmään, joista toteutuu kaksi. Hauskoja hetkiä koulun seinien sisällä ja piha-alueilla kaikille, jotka tilaisuuteen tarttuvat.

Taas mallikas kuva kotterosta. Kyljessä näkyy hyvin taiteilijan tekemä kirkkovene. Toisella puolella on kyklooppeja. Kotteron entinen omistaja ei ilahtunut taideteoksista. Minusta liikkuva taidenäyttely on oiva tapa esitellä taidetta. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti