tiistai 15. lokakuuta 2019

Hirvensalmi


Nyt, kun pahin kunta on käyty, loput kunnat menevätkin sitten omalla painollaan. Ruskaretkeä jatkettiin. Keltaiseen pukeutuneet koivut reunustivat kuin syksyn airuet kunniakujana tien varsia.
Ahti Karjalaisen syntymäkodin ohi ajaessamme muistelimme tankerovitsejä. Talo on ihan tien vieressä eikä se ole mikään ihan pieni mökki, sellainen kuin Urho Kekkosen syntymäkoti.
Joutsenia näkyi pelloilla ja suuria varisparvia. Ennen vanhaan kerrottiin, että variskin on muuttolintu mutta, kun se haluaa tietää kuinka pitkän matkaa se oli edellisenä päivänä muuttanut, se lentää sen katsomaan ja lopputulos on pendelöintiä. Joskus Säynätsalossa kerrottiin, että varikset menevät yöksi Muurameen, kun ovat ensin syöneet vatsansa täyteen Säynätsalossa.

Kuntataloudesta kantautuu huolestuttavia uutisia. Osa verotulojen ennakoitua pienemmästä kertymästä johtuu siitä, etteivät ihmiset osaa lukea verokorttiaan tai muista tarkistaa tulokertymäänsä. Kun nyt kortti on kaikilla sama ja kertoo vuositulon ylärajan, jouluksi voi tulla yllätys, kun pidätys meneekin lisäprosentilla. Niiden kohdalla, jotka saavat tilin kerran kuussa kuun lopussa, asia vaikuttaa sitten tammikuun rahankäyttöön. Todellisiakin ongelmia kuntataloudessa on. Hirvensalmen talous lienee hyvässä kunnossa, koska ensi vuonna maksetaan kuntalisää kotihoidontukeen. Tosin sitä saa perhe vain yhdestä lapsesta ja kaikki alle kolmevuotiaat on hoidettava kotona. Silti se on kädenojennus lapsiperheille, mitä on syytä tervehtiä ilolla.

Kotterosta tulikin hyvä kuva kunnantalon vieressä. Tavallisestihan siitä näkyy vain pieni osa. Kunnantalon eteen ei päässyt ajamaan, ainakaan luvallisesti. Talon takaosa taas ei tee kunniaa kunnalle, joka ottaa rahankäytössään huomioon lapset. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti