keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Polvijärvi


 

Muutaman kerran olemme joutuneet tielle, jonka varrella kyltti kertoo, että rakenteiden parantaminen ja päällystystyö on meneillään ja valmista tulee joskus. Koskaan aikaisemmin emme ole ajaneet näin pitkiä pätkiä tiellä, josta asfaltti on kuorittu pois ja tilalla on eri asteista soraa. Reissukaveri oli jo sitä mieltä, että paluureitti pitäisi löytää jostain muualta. Joensuun tai Kuopion kautta olisi tietysti voinut ajaa mutta kumpikaan kaupunki ei oikein houkutellut. Siispä karttaa tutkittuamme palasimme omia jälkiämme ja paikoitellen nopeus oli alle kymmenen kilometriä tunnissa. Onneksi meillä ei ole kiire.

Uuden aikakauden, pronssikauden, ensimmäisiä enteitä on löydetty Polvijärveltä. Sieltä Solan Suovaaran asuinpaikalta on löydetty kuparisen korurenkaan kappale. Muut löydöt ovat kivikautisia; tyypillistä kampakeramiikkaa, kuoppa-kampakeramiikkaa ja Kierikin ryhmän kampakeramiikkaa. Vastaavia kuparisia esineitä on löydetty Itä-Karjalasta. Metalli on peräisin Uralin luontaisten kupariesiintymien alueelta. Polvijärven kunta perustettiin 1876. Se sijaitsee Höytiäisen ja Viinijärven välillä. Hallitsematon järvenlasku pienensi Höytiäistä kolmanneksella ja paljasti tuhansia hehtaareja hyvää viljelysmaata. Se mahdollisti väestönkasvun ja irrottautumisen Liperistä.

Polvijärven valtuusto kokoontuu koulukeskuksen auditoriossa. Auditorio on kuvan rakennuksessa. Sen ikkunat antavat rakennuksen toiselle puolelle. Keväällä perustettiin Polvijärven kuntaan hyvinvointijohtajan virka. Viran perustaminen aiheuttaa myös tarpeen muuttaa kunnan hallintosääntöä. Se käsiteltiin kesäkuun kokouksessa. Hyvinvointijohtaja toimii kunnan hyvinvointikoordinaattorina ja johtaa perusopetusta, lukiota, koulutoimistoa, vapaa-aika- ja nuorisotointa sekä varhaiskasvatusta. Virkaan valittiin naapurikunnan sivistysjohtaja, joka haastattelussa ihasteli Polvijärven yhteistyöhenkeä. Hän kertoi olevansa kuunteleva johtaja ja toivoo, että ”ratkaisut syntyvät avullani, mutta eivät minun sanelemana”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti