keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Merikarvia


 

Kunta väittää nettisivuillaan, että ”Merikarvialla on mukava meininki” ja kunta on ”Kummallisen kodikas”. Saaria on miltei 2000 ja Merikarvianjoki on oivallinen paikka kalastusta ja retkeilyä harrastavalle. Reissukaveri katseli sitä kaihoten. Joessa on myös Saksan-kivi eränkävijöiden ja rannikon uudisasukkaiden nautinta-alueiden rajamerkkinä. Rajamerkki rakennettiin 1348 eikä saksalaisilla ollut sen kanssa mitään tekemistä. Sana saksa tässä yhteydessä tulee sanasta saxesten, jolla viitataan rajamerkkiin. Rajamerkin rakentamisen taustalla oli 1303 kuninkaalle lähetetty kantelu eränkävijöiden vierailuista omiksi ymmärretyillä kalavesillä. Tosin paikalliset kävivät myös sisämaassa vastavierailuilla. Heti 45 vuoden jälkeen saatiin rajakivi, joka toivottavasti rauhoitti tilanteen. Viime keväänä järjestettiin Merikarvia-villapaitakilpailu. Sen voitti Pooki-paita, jonka ohjeen voi ladata itselleen kunnan sivuilta.

Krookan satamassa sijaitseva Galleria Vanha Savu tarjosi sunnuntaina Ruislinnut laulut encoren. Yritimme ehtiä ajoissa. Emme onnistuneet, koska lumisohjon jälkeen piti tasata hengitystä jonkin aikaa. Pari edellistä koppimopoa oli viritetty kulkemaan laittoman lujaa. Tätä ei ole. Nyt vähän harmittaa. Vesa-Matti Loirin lauluja olen kuunnellut. Olen hyvin huono oppimaan mitään ulkoa mutta sävel auttaa muistamaan pitkiä pätkiä Leinon runoista. Olikohan paikalle tultu kauempaa. Ensimmäiseen majapaikkaan, johon yritimme yöksi, ei mahtunut ja toisenkin mökit olivat varattuja muihin tarkoituksiin. Onneksi saimme katon pään päälle. Laskujeni mukaan taidamme olla nyt ylittäneet reissun puolivälin.

Merikarvian valtuusto päätti elokuussa ostaa kaksi metsätilaa, joiden hakkuista päätettiin samassa yhteydessä. Kunnassa ollaan aktiivisia tekemään valtuustoaloitteita. Niiden käsittely on vähän hidasta. Vielä on käsittelemättä vuoden 2018 aloite, jossa ehdotetaan skuuttauspaikkaa nuorisolle. Kesäkuun kokouksessa päätettiin, että aloitteet pitäisi käsitellä 18 kuukaudessa. Vuodelta 2020 on kesken vielä ainakin maisemapeltojen perustamista koskeva aloite. Auringonkukka- ja muutkin kukkapellot kiinnittävät kyllä ohiajajan huomion. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti