Syksyn tulo näkyy maisemassa. Sänki- ja kynnöspellot vaihtelevat syysviljojen oraiden kanssa. Traktoreita tuli tiellä vastaan enemmän kuin näkyi pelloilla. Varmemmaksi vakuudeksi Aurasta lähtiessämme saimme raapata jään pois ikkunasta. Säätiedotuksia seurataan tarkasti ennen kuin tehdään päätöstä reissun jatkamisen ja talvisäilöön ajamisen välillä. Onneksi tie oli kuiva ja lämpötila nousi kohtalaisen nopeasti. Kesärenkailla ja nollakelillä ei märälle tielle ole asiaa.
Marttilasta on kirjallista tietoa yli 600 vuoden ajalta. Hämeen Härkätie kulkee kunnan kautta. Täällä on vanhoista perinteistä pidetty kiinni pitkään. Uskonpuhdistus toteutettiin jo 1500-luvulla mutta tuomiokapitulin piti kieltää vuonna 1784 Martin päivän vietto katolisin menoin. Kiellosta huolimatta juhlinta jatkui ainakin vuoteen 1857, todennäköisesti pitempäänkin. Vuodesta 1978 lähtien on taas julkisesti juhlittu kunnan nimipäivää, viime vuosina jo viikon pituisena tapahtumana.
Kesäkuun kokouksessa valtuusto päivitti kotouttamisohjelman. Hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa ja vuoden 2025 alusta voimaan tuleva TE-palvelu-uudistus aiheuttivat muutostarpeita siihen. Varhaiskasvatuslain voimaantulo 1.3.2023 pienensi asiakasmaksuja ja vaikutti kunnan budjetin tulopuoleen. Kunnan ja eri yhdistysten yhteistyöohjelma vuosille 2023-2027 hyväksyttiin. Kolme Paimionjoen koskea sijaitsee Marttilassa ja niiden kunnostukseen päätettiin osallistua edellyttäen, että muutkin kunnat ovat mukana ja tarkoitukseen saadaan valtiolta tukea. Marraskuun kokouksessa valtuusto päättää ensi vuoden veroprosentista. Talousarvion valtuustoseminaari on jo pidetty. Uusi kunnanjohtaja pääsee heti työstämään talousarviota, jonka pitäisi olla valmis viimeistään joulukuun valtuuston kokouksessa. Vähenevä ja vanheneva väestö asettaa haasteita kuntataloudelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti