lauantai 2. syyskuuta 2023

Lumijoki


 

Lumijoellakin valtuusto kokoontuu koululla. Täällä kuvaan piti ottaa ruokalarakennus. Samassa pihapiirissä on vuonna 2005 rakennettu päärakennus ja uusin hirsikoulu, joka on otettu käyttöön 2018. Vanhimmat rakennukset pihapiirissä ovat vuosilta 1890 ja 1920. Kepsi olisi ohjannut rakennusryhmän taakse parkkipaikalle. Me sen sijaan huomasimme päärakennuksen seinässä komean tekstin ja kurvasimme pihaan vähän ennen koulun alkua. Oppilaat kyllä noteerasivat meidän saapumisemme mutta pitivät meitä hyvin vähän mielenkiintoisina. Yhdeltä oppilaalta kysyin ruokalan sijaintia ja hän kertoi sen auliisti. Parin minuutin kuluttua paikalle tuli myös opettaja kysymään, ketä mahdollisesti etsimme ja todennäköisesti myös ohjaamaan meidät parkkipaikalle, koska ilmiselvästi olimme väärässä paikassa. Kerroin mitä olemme tekemässä ja hän varmisti, ettei kuvaan tule mukaan oppilaita. Siksi kuvassa ei ole laajemminpihapiiriä vaan rakennuksen yläosaa. Koppimopo peittää oppilaat. Tässä vaiheessa turvallisen opettajan ympärille tuli myös uteliaita, iloisia oppilaita. Koppimopon kyljestä etsittiin Lumijoen nimeä ja opettaja otti meistä ja ajokista kuvan koulun WhatsApp sivulle. Meille toivotettiin turvallista matkaa ja peruutimme varovasti pihasta. Lapsia on aina kiva kohdata ja mieli oli hyvä pitkän matkaa. Varmasti yksi tämän kesän kohokohdista. Toivotamme Lumijoen peruskoulun oppilaille ja aikuisille hyvää lukuvuotta.

Lumijoen nimestä on parikin selitystä. Ruotsinkielen sana flum tarkoittaa tulvaa ja pieni Lumijoki, joka muuten laskee lännestä itään, tulvii sekä merenpinnan nousun vuoksi että keväisin ja muutenkin rankkasateiden vuoksi. Flum-sanasta tippuu suomeksi sanottuna ensimmäinen konsonantti ja jäljelle jää lum eli lumi. Myös suomenkielen sana lumi voi olla nimen alkuperä. Joki saa alkunsa Luminevalta, joka siis voi olla sekä tulvaneva että hyvinkin luminen.Vaakunaan on otettu lumihiutale. Tulvaa olisi vaakunasymbolein vaikeampi kuvata.

Lumijoen valtuusto katsoi kesän kokouksessa tarpeelliseksi suorittaa perusturvan toimialueen erityistilintarkastuksen viime vuoden loppuvuodelta. En löytänyt tarkastuslautakunnan kertomusta, jossa lienee ollut perusteet tälle. Täytyy tunnustaa, etten kovin pitkää aikaa käyttänyt etsimiseen. Lumijoella rakennetaan uutta sillä asukasluku on koko vuosituhannen ollut kasvussa. Luontotien asemakaavauudistusehdotus on asetettu nähtäville. Elokuun kokouksessa seurattiin myös talouden toteutumista. Viime vuosi oli kunnassa alijäämäinen mutta vanhaa ylijäämää jäi vielä puskuriksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti