perjantai 22. syyskuuta 2023

Maalahti


 

K-kirjaimella alkavia kuntia kierrettiin kolmena kesänä. Tänä kesänä ollaan jo aloittamassa kolmatta kirjainta. Syksyn etenemisestä riippuu, miten matka etenee. Välillä täytyy tosin käyttää koppimopoa öljynvaihdossa. Lapsuuden maisemastani ovat hävinneet sähkölangat teiden varsilta suureksi osaksi. Siksi pikkulintujen muuttoparvien kerääntymistä on vaikeampi havaita kuin ennen. Onneksi on vaihtoehtoisia paikkoja. Reissukaveri havaitsi, että linkkimaston tukivaijereilla istui suuri parvi pikkulintuja. Hanhiparvi oli noussut juuri ilmaan ja alkoi järjestäytyä auran muotoon. Aamuaurinko paistoi silmiin niin matalalta, ettei koppimopon häikäisysuojasta ollut apua ja aurinkolasit aiheuttivat sen, ettei pientareiden liikettä voinut juurikaan havaita. Onneksi tien ylittänyt hirvi käveli sen verran kauempaa, että vain vastaantulevat ja ohittaneet autot joutuivat hidastamaan. Muhkea ilmestys muutaman sadan metrinkin päästä katseltuna. Koppimopo kulkee niin hitaasti, että olemme onnistuneet väistämään tiellä poukkoilevat oravat. Tänään vastaantulevat ja takana ohituspaikkaa odottavat autot estivät voimakkaat väistöliikkeet mutta onneksi orava sattui pyörien väliin ja peruutuspeilistä saatoin nähdä, että se jatkoi matkaansa, varmasti säikähtäneenä mutta hengissä, onneksi.

Maalahden kunnan rajalla kiinnitti huomiota vaakuna. Sen kolme lukkopeltiä eivät heti avautuneet ohiajavalle vaan asiaa piti tutkia tarkemmin. Maalahdella oli vanhempikin vaakuna. Kun Maalahti Petolahti ja Bergö yhdistyivät ja kuntaan liitettiin vielä pohjoinen osa Pirttikylää, haluttiin uusi vaakuna. Lukkopellit symboloivat säästäväisyyden lisäksi kolmea mantereella olevaa kuntaa ja tyviön aaltokoro viittaa Bergöhön. Vaakunan suunnittelussa on käytetty myös historiallista tietoa siitä, että Maalahden kunnan sinetti 1600-luvulla asetettiin kolmen lukon taakse ja avaimet olivat kolmella eri henkilöllä. Näin varmistettiin sinetin asianmukainen käyttö.

Maalahden nettisivuilla lukijaa tervehtii potkupyöräilevä lapsi. Kunta on kestävä, lapsiystävällinen ja elinvoimainen saaristokunta. Manneraluetta on toki enemmän mutta merenrantaa reilusti. Valtuusto keskusteli alkuvuoden aikana suomenkielisen koulun tulevaisuudesta. Sen lakkautuskin oli ollut esillä. Lapset haluttiin säästää koulukuljetuksilta ja koulu sai jatkaa. Asiaa pohtimaan asetettiin työryhmä, jonka tehtävänä oli miettiä koulun kehittämistä ja ruotsin- ja suomenkielisten koulujen yhteistyötä. Kirjaston toimintaa supistetaan, jotta tiloja saadaan koulujen käyttöön ja koulujen opettajainhuoneet yhdistetään. Tavoitteena on molemmat kielet käsittävä yhteinen koulukulttuuri ja yhteisö. Työryhmä kävi vierailemassa koulussa, jossa tilanne oli samantyyppinen ja toiminta oli jatkunut jo jonkin aikaa. Asukasluku on ollut hienoisessa laskussa. Saariston ansiosta asiaa paikkaavat runsaat kesäasukkaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti