Lapväärtin kirjoitettu historia ulottuu vuoteen 1303, jolloin Ruotsin kuningas Birger Maununpoika antoi paikalliselle Michaelille luvan vapaasti hyödyntää Hämeen metsiä. Pitäjä Lapväärtistä tuli 1607 ja 1800-luvulla siitä erotettiin Karijoen ja Isojoen kunnat. Ne jatkavat vielä itsenäisinä. Lapväärti liitettiin naapuriin jo 1973.
Lapväärtissä muisteltiin sata vuotta aiemmin käytyä Suomen sodan Lapväärtin taistelua ja sen kunniaksi pystytettiin komea kivipilari ison kiven päälle. Edelleen paikkaa kunnioitetaan, koska kiven eteen on keväällä istutettu kukkia. Mistään kovin merkittävästä taistelusta ei ole ollut kysymys, koska netin Suomen sota artikkeleissa asiaa ei juurikaan mainita. Teoksiin on toki asia päässyt. Maanpuolustuskorkeakoulussa on ainakin yksi kirja, jossa taistelusta kerrotaan. Enpähän vain viitsinyt tilata ja armeijan palveluksessa olleet tututtavani ovat jo eläköityneitä niin heidänkään apuunsa en viitsinyt turvautua. Taistelussa Ruotsin joukot todennäköisesti saivat voiton, koska hävityille taisteluille ei juuri pystejä 1908 tienoilla pystytetty.
Tavallisesti kirjoitan luonnoksen ensin ja parantelen sitä mutta nyt pääsi käymään niin, että yritin päivittää tietokonetta ja nyt se on jumissa. Kirjoitusohjelma ei toimi eikä aikaisempia luonnoksia saa auki. Jostain syystä pasianssit saa pelattua ja netti toimiin. Odottelen asiantuntijaa, joka on tavallisestikin auttanut minua tietokoneongelmissa. Hän on vain aika kiireinen iso viskaali. Nyt kirjoitan suoraan blogiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti