tiistai 6. syyskuuta 2022

Kotka


 

Kotkan kaupungintalo ei ole edustava kuva Kotkasta. Tämä Neuvostoliiton KGB:n mieleen tuoma rakennus on ihan jotain muuta kuin laajojen vanhojen puutaloalueiden, vihreiden puistojen ja veneitä ja aluksia täynnä olevien satamien Kotka. Kotkan meripäivillä kannattaa käydä, paitsi koppimopolla. Liikennettä on tavallisenakin arkena ihan riittävästi. Kotka on suunnattoman kaunis kaupunki. Sen puistoille ei löydy vertailukohdetta muualta. Olen ollut onnekas ja saanut henkilökohtaisen opastuksen Sapokan vesipuistoon ja veistospromenadiin. Lisää taidetta kävimme ihailemassa Merikeskus Vellamossa ja mikä olisikaan ollut parempi paikka päättää kävelylenkki kuin tunnelmallinen ravintola Kairo, missä oli valkoiset pöytäliinat pöydillä ja vanhoja ihania sohvia ja tuoleja. Päivän kruunasi Juha Watt Vainion musiikin kuuntelu; Kotkan poikii ilman siipii, Albatrossi, Vanhoja poikia viiksekkäitä. Niitähän riittää vaikka kuinka pitkälle. Parhaita sanoja voi käydä lukemassa Juha Vainio kadun varrelta.

Kotka syntyi teollistumisen myötä ja liitti alueen entistä tiiviimmin kansainvälisiin kauppasuhteisiin. Tämän päivän Kotkaa leimaa liikennejärjestelyjen parantamisen lisäksi hyvinvointialueen henkilöstön siirtäminen. Tätä pohtivat valtuustot pitkin Suomea. Kotkan paperia lukiessa tuli ajatelleeksi sitä valtaisaa työmäärää, joka siirtosopimusten teossa on pitkin Suomea tehty ja miten monia asioita on pitänyt ottaa huomioon palkkapäivistä, työaikamuotoihin ja työterveyshuoltoon. Ukrainan sota heijastuu myös Kotkaan. Kotkassa on Leninin patsas, jota nyt Ukrainan sodan vuoksi on ehdotettu siirrettäväksi pois ja tällä hetkellä nimettömän puiston nimeämistä Ukraina-puistoksi. Kaupunkirakennelautakunta ei pitänyt (äänin 7-6) siirtoa tarpeellisena. Valtuusto päätti kuitenkin palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi ja sitten mielipide muuttui. Lenin patsas siirretään ja puistoa aletaan suunnitella uudelleen. Siihen tulee ukrainalaisen taitelijan teos joskus tulevaisuudessa.

Kotkassa on Langinkosken keisarillinen kalamaja. Reissukaveri kävi siellä luokkaretkellä 1960-luvulla. Johtuen tietöistä ja kepsiongelmista päätimme jättää tällä kertaa verestämättä hänen muistojaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti