perjantai 30. heinäkuuta 2021

Kangasala


 

Ruotsin opinnoista on jäänyt mieleen lause: Finska biljetter räknades på textilområde eli suomeksi Suomen liput laskettiin Kangasalalla. Kunta kertoo olevansa “oksalla ylimmällä”. Valtuusto kokoontuu Kangasala-talossa, sen Kangasala-salissa. Uusi valtuusto pääsee työn touhuun elokuussa. Vielä ei kokousaikaa löytynyt kunnan nettisivuilta. Menestystä valtuustolle ja tehkää hyviä päätöksiä.

Erik XIV:n leski Kaarina Maununtytär lähetettiin mahdollisimman kauas Tukholmasta Kangasalalle Liuksialan kartanoon. Kaarina ehti olla kuningatar melkein kolme kuukautta ennen miehensä syrjäyttämistä. Sen jälkeen hän vietti Turun linnassa vankeudessa pitkät ajat ennen kuin pääsi Kangasalalle. Hän on suomalaisten oma kuningatar vaikka onkin syntynyt Tukholmassa.

Toinen kuuluisuus Kangasalalta vähän myöhemmältä ajalta on Kummeli. Aina, kun tarjosin vieraille sherryä tein sen sanomalla “Höm, höm, otin vapauden tuoda teille vähän sherryä”. Sitaatti on jostain Kummeli elokuvasta, missä myrkytetyllä sherryllä yritetään tappaa hankalaksi koettu pariskunta hotellissa. Kuolemattomia sitaatteja ryhmältä on lukemattomia. “Vieläkö pyöritetään Keinosta vai pelattaisko jo pesäpalloo.”

Kotimatkalla tutustuimme taas uuteen liikennemerkkiin. Tien varressa oli iso kyltti, jossa luki “Rakenteen parantaminen 10 km”. Emme ihan tienneet, mitä rakenteen parantaminen tarkoittaa. Nyt tiedämme. Välitöntä u-käännöstä ja vaihtoehtoisen reitin löytämistä. Asfaltti oli pätkittäin kuorittu pois ja tilalla oli karkeaa soraa. Rakennetta oli parannettu ajan kanssa. Alkumatkasta sora oli melko tasaisena kerroksena koko tien leveydeltä ja loppumatkasta se oli lähes kokonaan lentänyt tien sivuun. Keskeneräistä työtähän ei pidä näyttää herroille eikä hulluille. Kumpikaan ryhmä ei ymmärrä, miksi välivaihe tehdään niinkuin se tehdään ja miksi lopputuloksen kannalta se on välttämätöntä tehdä juuri niin. Taidamme kuulua enemmän jälkimmäiseen ryhmään. Emme varsinaisesti kritisoineet tekotapaa, harmittelimmehan muuten vaan sitä, ettemme olleet selvittäneet tietyön vaihetta etukäteen, jolloin olisimme voineet valita vaihtoehtoisen reitin. Niitäkin Suomessa riittää. Kepsikin antaa lyhimmän ja nopeimman reitin. Me olisimme yrittäneet löytää vähiten liikennöidyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti