sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Järvenpää


 

Reissun varrella on nähty lukuisia hirvivaarasta varoittavia liikennemerkkejä. Aluksi, kun tarkkaavaisuutta ei riittänyt monen asian seuraamiseen, reissukaverin tehtävänä oli seurata pientareita. Minä yritin seurata tietä. Vasta tällä pätkällä näimme ensimmäisen hirven. Se seisoi ikään kuin odottamassa meitä tien laidassa. Se näytti aika pieneltä. Arvelimme, että se oli viime vuoden vasoja. Kun hidastin vauhtia riittävästi, se käveli ylväästi tien yli. Nyt sitten on nähty hirvi myös koppimoposta. Onhan niitä nähty junasta, linja-autosta ja muiden kyydissä ollessamme joten ei sinänsä mikään ihme.

Kesä on edennyt heinätöihin saakka. Traktorinmunia ja pitkiä toukkia oli pelloilla ja ajoittain näimme myös traktoreita niiden lähistöllä. Voikukkien hahtuvapalloja ei enää näkynyt. Sen sijaan ruusujen, apiloiden ja vastaniitettyjen heinien tuoksu tuli avonaisesta ikkunasta sisälle asti, myös lupiinien haju tuntui paikoitellen voimakkaana.

Järvenpää on Ahvenanmaata lukuunottamatta muiden Suomen kuntien tavoin saanut uuden valtuuston. Se pääsee töihin 1.8.2021 alkaen, joten vanha valtuusto tekee töitä vielä ensi kuun. Järvenpäässä valtuusto kokoontuu Järvenpää-talossa. Ainakin tavallisesti. Koronan vuoksi toivotaan, että kokouksia seurataan etänä. Kaupungin sivuilta löytyy linkki kokoukseen. Kesäkuun kokouksessa kuultiin raportti resurssiviisaudesta viime vuodelta. Tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Huikea määrä mittareita, joilla seurataan kehitystä. Liikenteen päästöt ovat suurin ryhmä. Joukkoliikenteen lisäämistä edistetään eheällä yhdyskuntarakenteella ja reittisuunnittelulla, jotta joukkoliikenteellä pääsee sujuvasti palveluihin. Lemmikkien päästöjä tosin kukaan ei ole tutkinut ja siksi niitä ei ole.

Järvenpää on suomalaisen kulttuurin kehto. Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon taitelijakoti Ahola, Sibeliusten koti Ainola ja Saimi ja Eero Järnefeltin taitelijakoti Suviranta löytyvät täältä. Ainolassa olen joskus käynyt ja muissakin voisi käydä mutta liikenne näin etelässä on sitä luokkaa, että koppimopolla yritimme vain päästä pian pois. Joskus myöhemmin julkisilla kulkuneuvoilla voisi tehdä vierailun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti