sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Kinnula


 

Pari viikkoa sitten, kun ajoimme samaa reittiä, seurasimme lumien sulamista. Nyt tutkailimme hiirenkorvien kasvua. Lehtikuusien latvat alkavat saada aavistuksen vihreää väriä. Vaikka ennen vanhaan naapurin lehtikuusi näkyi meidän keittiön ikkunaamme, en ollut koskaan kiinnittänyt huomiota tähän ilmiöön.

Kinnulassa on kohtalaisen vähän asukkaita mutta he ovat sitäkin aktiivisempia. Hyvinvointialueen vaaleissa äänestysprosentti oli usean hyvinvointialueen korkein. Sen kunniaksi naapurihyvinvointialueet tarjosivat kinnulalaisille torikahvit viime maaliskuussa. Kinnulan kunnantalo jouduttiin sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi. Suurin osa toiminnoista siirtyi viereiselle tontille entisen pankin tiloihin ja valtuusto siirtyi kokoontumaan Keskuskoululla. Kunnantalon remontointi tulisi kalliiksi ja tyhjiä tiloja kunnalla oli riittävästi, joten muutto muihin tiloihin oli järkevintä. Vanha talo on edelleen pystyssä, vähän orvon ja aution näköisenä muttei mitenkään maisemaa pilaavana ulkoa päin tarkasteltuna.

Kinnula joutui sote-uudistuksen vuoksi hankalaan välikäteen. Nova-sairaalan alijäämän kattamisesta oli suunnitelma vuoteen 2024 mennessä. Tarkoituksena oli, että alijäämä katettaisiin vähitellen ilman lisälaskutusta kunnille. Nyt aikataulua on kiristetty ja alijäämä on katettava tämän vuoden loppuun mennessä. Valtuusto joutui huhtikuussa miettimään, mistä rahat raavitaan. Sitä mahdollisuutta, että niitä ei raavita, ei ole. Jatkossa epävarmuus siitä, millainen ylimääräinen lasku erikoissairaanhoidosta milloinkin rapsahtaa, pienenee ja kunnan on helpompi pysyä budjetissaan.

Kinnula sai uuden kunnanjohtajan toukokuun alussa. Onnittelut virkaan.

Myös naapurikuntiin ulottuvan Salamajärven kansallispuiston reittien varrella voi nähdä upeiden luontokohteiden lisäksi monia merkkejä entisaikojen elämästä: vanhojen tervahautojen painaumia Koirajärven länsipuolella ja Pahapurovarren suoniittyladon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti