perjantai 18. toukokuuta 2018

Haapajärvi

Haapajärvi

Suomen ensimmäisen presidentin K.J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo on Haapajärvellä. Nyt kun on juhlittu itsenäistymistä, muisteltu sisällissotaa ja kohta kerrotaan Suomen kuninkaasta, joka ei koskaan ehtynyt saapua maahan, niin Ståhlbergin ansioita on syytä myös kerrata. Hän sai oikeiston vihat päällensä, koska ei halunnut kostaa kaikille sisällissotaan osallistuneille punaisille ja heidän perheilleen vaan pyrki eheyttämään kansakuntaa juuri niillä uudistuksilla, joita Me vaadimme ohjelmassakin oli. Oppivelvollisuus, torpparivapautus, vankileireillä olevien punaisten armahdukset olivat asioita, jotka ilahduttivat oikeistoa yhtä vähän kuin itsenäisyyden haudatun juhlarahan teloituskuva hiljakkoin. Me olimme liikkeellä turhan aikaisin, koska museo avautuu vasta juhannuksen jälkeen.

Perhepäivähoitaja Kaarina on saanut oman puiston. Ihan virallisestikin. Epävirallisesti puistoa on kutsuttu Kaarinan puistoksi jo pitkään. Perhepäivähoitajien palkkaus ja työehdot ovat tekemässä ammattikunnasta katoavaa kansanperinnettä joten tällainen arvostuksen osoitus ilahduttaa.
Haapajäven keskustassa on mahdollista kävellä pariakin eri reittiä ja ihailla eri tarkoituksiin rakennettuja puutaloja eri aikakausilta. Siellä on kouluja, rautatieasema, työväentalo ja tekojärven alta maalaistalo. Tykkipuiston varjoissa oli hyvä hengähtää helteisellä säällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti