keskiviikko 24. heinäkuuta 2024

Paltamo


 

Opiskelukaverini Jorma Keränen on kirjoittanut Paltamon historiaa. Hänen väitöskirjansa käsitteli Kainuun asuttamista. Paltamo oli aiemmin emäpitäjä, joka käsitti lähes koko nykyisen Kainuun maakunnan. Kainuun asuttaminen oli Keräselle kuin Paltamon historian alkuosa. Paltamosta on löydetty kivikautista taidetta. Upein esimerkki on hakkumainen ase, jonka päätä koristaa realistisesti kuvatun karhun pää. Lumisuosta löydetty jousen katkelma ajoittuu esiroomalaiseen rautakauteen. Vakituinen asutus tuli Savosta 1550-luvulla, kun muuttaneille luvattiin kolmen vuoden verovapaus. Venäjän läheisyys teki asumisesta vaarallista aina Täyssinän rauhaan 1595 saakka, jolloin Kainuu virallisesti siirtyi Ruotsin alaisuuteen. Aluksi Paltamon keskusta oli Oulujärven eteläpuolella, mutta asutuksen keskittyessä Oulujärven pohjoispuolelle ja, koska eteläisemmät alueet oli jo erotettu omiksi seurakunniksi, keskus siirrettiin Kiehimänsuun kylään. Kuuluisin paltamolainen lienee Eino Leino, jonka runoelma Kivesjärveläiset kuvaa Varisjoen rautaruukin lyhyttä toimintakautta. Ruukki hyödynsi järvimalmia. Se ei osoittautunut kannattavaksi.

Paltamo markkinoi matkailijoille itseään melonnan, uimisen, veneilyn ja retkeilyn voimin. Runon ja suven päivänä 6.7. nimitetään vuoden Eino Leino. Tänä vuonna valinta osui kirjakauppias Matti Leinoseen. Pikkukunnista kirjakaupat ovat muualla monin paikoin hävinneet. Leinosen kirjakaupassa on kattava valikoima paikallisten kirjailijoiden tieto- ja kaunokirjoja, sukukirjoja ja kyläkirjoja. Rompetori, Paltamo Rock ja Tervaa, rautaa ja rosvoja -kyläjuhlat Hakasuon myllyllä viime viikonloppuna jäivät kokematta, koska sain öljynvaihdon vasta niitä seuraavalle maanantaille. Vähän harmittaa. Toinen asia, mikä harmittaa on kuvan kohde. Aivan vieressä olisi ollut mänty, joka oli osittain keloutunut. Taustalla Kiehimänjoki ja sen sillat. Todellinen maisemakuva, jota huonokaan kuvaaja ei olisi voinut pahasti pilata. Täytyy kyllä myöntää, että Paltamon kunnantalo on tyylikäs eli mielestäni myös hyvä kohde. Seinällä oleva vaakuna näyttää kuparivalokselta. Siinä tervaveneet ovat aukkoja. Sopii seinään paremmin kuin maalattu vaakuna.

Valtuuston kesäkuun kokous totesi vuoden 2023 tilinpäätöksen olevan alijäämäinen. Asukasluku on vähentynyt edellisestä vuodesta, verotulot ja valtionosuudet samoin. Lisäksi tämän vuoden talousarviossa ei ole varauduttu monitoimitalon asunnon remonttiin, kaukolämpölaitoksen remontin aikaiseen varakattilan polttoainelaskuun eikä koulukeskuksen rakennushankkeen viimeisiin laskuihin. Tämä ei lupaa hyvää myöskään tämän vuoden tilinpäätökselle.


maanantai 15. heinäkuuta 2024

Paimio


 

Paimiosta on löytynyt useita rautakautisia kalmistoja ja asuinpaikkoja. Jotkut rautakautiset kalmistot on perustettu kivikautisille asuinpaikoille. Niistä on löytynyt päällekkäisiä kulttuurikerroksia ja asutus on jatkunut historialliselle ajalle saakka. Maanviljelyksestä kertovia merkkejä on kivikauden lopulta. Paimiosta löytyneessä varhaiskampakeraamisessa idolissa näkyy selkäpuolella ristiin menevät olkaimet, jotka edessä ulottuvat vyöhön, joka on kiristänyt vaatteen poimuille. Koska kankaat eivät säily Suomen maaperässä, nämä ovat lähes ainoat viitteet siitä, miten kivikauden ihminen pukeutui. Uudempaa kulttuuria on vuonna 1933 valmistunut Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola. Se ei enää ole sairaalakäytössä vaan matkailukohde, jossa on taiteilijaresidenssi. Kesäaikaan pääsee opastetuille kierroksille, voi vaellella metsäpolulla, pysähtyä Lemmenlammella ja siellä on myös mahdollisuus yöpymiseen.

Paimio täyttää 700 vuotta ensi vuonna. Tapahtumia on ympäri vuoden ja merkkivuotta juhlistamaan pystytetään muistomerkki, jota on tarkoitus jatkossa käyttää Paimion tunnusmerkkinä. Se sijoitetaan osaksi arkiympäristöä, jolloin se voisi toimia myös yhteisön kokoontumispaikkana. Tarkoituksena on, että yhteisö olisi mukana suunnittelussa, toteutuksessa ja lopputuloksessa. Mielenkiintoista seurata prosessia. Valtuusto varasi kustannuksiin 30 000€. Tämän vuoden talousarvio oli jo hyväksyttäessä alijäämäinen ja verotuloja on karttunut alkuvuodesta vähemmän kuin on ennakoitu, mikä asettaa kunnalle sopeutuspaineita. Viime vuosi oli onneksi ylijäämäinen.

Nummella on yllättävä Kasvihuoneilmiö. Jos minulla olisi rahaa, tilaa ja peräkärry, sieltä olisi lähtenyt todella paljon tavaraa. Kun asiat ovat niin kuin ovat, niin mukaan lähti vain herkullinen jättivohveli vadelmahillon ja kermavaahdon kera. Matkan varrella näimme enemmän kukkivaa puna-apilaa kuin koskaan ja perunakin alkaa kukkia. Reissukaveri näki riista-aidan takana hirven ja kauriin. Sunnuntaiaamun hiljaisen liikenteen ja hienoisen tihkusateen vuoksi valitsimme ison tien. Vaikka liikenne oli tien kokoon nähden hiljainen, se esti sivuille katselun. Säätiedotuksessa luvattiin, että matalapaine on hidasliikkeinen. Ihan samanlainen kuin meidän koppimopo. Siksi saimme ajaa sateessa koko päivän. 

Olemme saaneet pari dieselsponsoria. Toinen on entinen työnantajani ja toinen entinen työkaverini. Heidän  dieseleillään olemme ajaneet Orimattilasta asti ja pääsemme vielä aika lähelle Paltamoa. Kiitokset tuesta.


Padasjoki


 

Viljat alkavat olla siinä vaiheessa, että ohiajaessa tunnistaa ne. Reissukaveri tunnistaa helposti kauran. Paikoitellen vilja alkaa saada kaunista tuleentunutta väriä. Matkailijaa kehotetaan tulemaan Padasjoelle ”mökille, metsään, Päijänteen kansallispuistoon tai vaikka kotiseututaloon”. Reissupäivän iltana olisi ollut mahdollista nauttia Sahan säpinöissä Konsta Hietasen musiikista. Koska olemme lopettaneet tanssimisen jo vuosikymmeniä sitten, emme tarttuneet tilaisuuteen. Säpinät ovat Mainiemen sahalla. Saha perustettiin 1880 ja siellä sahapalosta huolimatta toiminta jatkui 1960-luvulle saakka. Vuonna 2022 sahaa alettiin kunnostaa yhteisölliseksi kulttuuri- ja toimintatilaksi. Säpinöiden lisäksi siellä on ympäri vuoden erilaisia tapahtumia. Kesäkausi lopetetaan Sahan valot tapahtumaan elokuun viimeisenä lauantaina. Luonnosta kiinnostuneelle on mahdollisuus melontaan ja kalastukseen Päijänteellä, Arrakosken kulttuurireitti vie Aittovuoren näköalapaikalle ja kylien luontopoluissa on runsaasti valinnanvaraa. Taiteesta kiinnostuneelle on kesäsunnuntaisin mahdollisuus tutustua Enni Idin taiteilijakotiin, missä vastaan tulevat kukat, kissat, enkelit ja pirut. Luukonhakaan on perustettu arboretum, jossa voi viettää pitemmänkin ajan.

Padasjoen talous on vakaalla pohjalla. Taseessa on ylijäämää, mikä mahdollistaa kunnan toimintojen kehittämisen. Kunnassa toimii talouden tasapainottamisryhmä. Sillä varaudutaan tuleviin huoliin ja murheisiin. Padasjoen strategiapaperi vuoteen 2035 on saanut otsikokseen ”Muutakin kuin Mummola”. Kärkihankkeiksi on valittu mm. Sisävesien paras satama, Vireät kylät yhteisöllisellä Padasjoella, Koti Padasjoella, Luonto, meidän mahdollisuutemme ja Tuemme Padasjokelaisten toimintakykyä. Samassa kokouksessa hyväksyttiin Padasjoen valtuuston huoneentaulu, jonka viimeinen kohta piristi mieltä. ”5. Olemme epätäydellisiä, -tarvittaessa pyydämme anteeksi, - opimme virheistämme”.

perjantai 12. heinäkuuta 2024

Outokumpu/Kuusjärvi 1865-1967


 

Oulusta Outokumpuun ajoimme suurimman osan hiljaisia, mukavia teitä. Iisalmesta Lapinlahteen pikkuteitä oli nihkeästi ja siksi piti ajaa jonkun matkaa 5-tietä. On asioita, joiden luulee tapahtuvan vain kerran elämässä. Luulin, että oikealta pientareen kautta ohittelijat ovat harvinaisia ja edustavat jotain pohjalaista luonteenlaatua. Erehdyin. Kyllä savostakin sellainen löytyy. Tälläkään kertaa laillista ohitusmahdollisuutta ei olisi tarvinnut odottaa kuin sekunteja. Silloin en tee harkittua liikennerikkomusta. Ohittajan mielestä ilmeisesti olisi pitänyt. Oikealta ohitukset ovat ihan laillisia, kun liittymissä on vasemmalle kääntyville oma kaistansa mutta pientareen kautta ne kyllä säikähdyttävät.

1990-luvulla Outokummun Sätöksessä toteutettiin kolmivuotinen projekti, jossa selvitettiin kivikautista asuinpaikkaa. Löytöaineksessa oli eri tyylistä keramiikkaa ja eri tyyppisiä kiviesineitä sekä luusta valmistettu harppuunan kärki. Asuinpainanteista löytyi myös jäännöksiä tuohien ja riukujen muodostamista rakenteista, jotka ovat peräisin neliseinäisen asunnon katosta tai seinistä Outokummun kuparia ei kuitenkaan ole käytetty varhaisimpiin Suomesta löydettyihin metalliesineisiin. Kuusjärven kunta perustettiin 1865. Siellä on syntynyt Matti Rönkä. Kuusjärvi muuttui Outokummuksi, kun maalaiskunnasta tuli kauppala 1968. Nimen vaihtoon vaikutti 1913 perustettu kaivos, joka nykyään on museona. Siellä on myös lasten kaivos. Kunnan keskusta siirtyi Kuusjärven kylältä kaivoksen läheisyyteen. Kaivostoiminta loppui 1989 eikä muuta yritystoimintaa ole saatu tilalle riittävästi, jotta asukasluku olisi voinut pysyä entisellään. Yritystä on ollut kiitettävästi. Vuodesta 1979 alkaen rakennetussa Outokummun seudun yrityskylässä on noin 700 teollista työpaikkaa. Valtuustokin kokoontuu teollisuuskylän auditoriossa. Viime kokouksessaan valtuusto hyväksyi ostotarjouksen ja myi alueen Sysmän kylästä lisämaaksi rajanaapurille. Turulan kaupunginosaan tehtiin asemakaavan muutos, jolla helpotetaan liikennejärjestelyjä ja päivitetään vanhentuneet asemakaavat. Outokummulla on ollut kiinnostusta kuntaliitoksiin. Niiden tarve ainakaan taloudellisesti ei ole ajankohtainen sillä viime vuoden tilinpäätös oli ylijäämäinen. Outokummulla on halpaa rakennuskantaa myynnissä. Huutokaupassa on sekä terveyskeskuksen että hoitokodin tilat tarjolla. Lähtöhinta on 0€ ja korotuksia tehdään 1000€ kerrallaan. Katselin kuvia ja ehdotin pihassa käymistä. Nyt kun olisi yhtään Sulo Vilenin ajatusmaailmaa, niin tästä tehtäisiin tarjous. Reissukaveri toppuutteli. Ovathan ne kesämökiksi aika isoja ja meillä menee kuitenkin vielä muutama kesä koppimoporeissuun eivätkä lämmityskustannuksetkaan ole ihan pienet, joten reissukaveri sai minut luopumaan ajatuksesta. Toivottavasti joku kekseliäs ihminen toteuttaa siellä liikeideansa.

tiistai 9. heinäkuuta 2024

Oulu

Kaupungintalo on ollut remontissa pitkään ja valtuusto on siksi kokoontunut Oulun Lyseon Lukion juhlasalissa. Sen julkisivu on Kajaaninkadulle ja siinä on pysähtymiskieltomerkki ja vilkas liikenne. Harkittu liikennerikkomus ei siten ollut mahdollinen. Onneksi pääsin sisäpihalle sujuvasti. Valtuusto siirtyy kaupungintalolle syksyllä, kun remontti valmistuu. Siksi toinen kuva on kaupungintalosta, jota vielä ympäröivät esteet. Syksyllä sinne pääsee tutustumaan paremmin. Todennäköisesti käyn näyttelyissä. Vaikka kaupungintalo olisi ollut jo valmis, kuvakulma olisi todennäköisesti ollut sama, koska niiden pikku patsaiden rivistön puoli on varattu julkiselle liikenteelle eikä oikealla olevien puidenkaan eteen ole helppo koppimopolla ajaa eikä ainakaan luvallista.


 

Oulu on tuttu kaupunki. Siellä on ihanat kevyen liikenteen väylät, joita pitkin voi kulkea kymmeniä kilometrejä ja liikenteen melu kuuluu vain jostain kaukaa. Sosiologipäivät ovat olleet Oulussa ja olen saanut opastetun kierroksen Ainolan museoon silloin, kun Ainola vielä oli museokäytössä. Hupisaaren tulva on koettu, kun voimalaitoksesta ohijuoksutettiin vettä. Pateniemen sahamuseoon olen saanut myös henkilökohtaisen opastuksen. Siihen voi tutustua heinäkuun ajan tänäkin vuonna. Opastetuille kierroksille pääsee ympäri vuoden. Ravintolatarjontaan on tutustuttu monipuolisesti ja elokuvissakin olen Oulussa käynyt. Oulusta on sanottu, että se rakensi kirjaston mereen, syväsataman maalle ja yliopiston suolle. Olen tutustunut yliopiston rakennuksiin melko laajasti. Silti eksyn siellä jatkuvasti. Kerran olen päässyt erääseen tilaisuuteen jopa kutsuvieraana. Linnanmaan kampuksen päärakennushan ei ole yhtä upea kuin Jyväskylän yliopiston päärakennus mutta vessat ovat huomattavasti tilavampia. Oulun yliopistossa voi opiskella arkeologiaa, joten kaivauksia tehdään lähialueilla runsaasti. 1980-luvun inventoinneissa paikannettiin Oulussa ja Oulunsalossa lukuisia kohteita, joiden joukossa oli röykkiöitä, pyyntikuoppia ja kivirakennelmia. Seutu on ollut otollista asutukselle ja jo ennen kaupungiksi tuloa se oli merkittävä kauppapaikka. Oulusta on kotoisin merkittäviä vaikuttajia niin politiikan, taiteen, tieteen kuin urheilunkin saralta.

Kesäkuun valtuuston kokouksessa kuultiin sivistys- ja kulttuurijohtajan vastaus nuorisorikollisuuden ja jengiytymisen ennaltaehkäisyn hankkeista ja resurssoinnista. Keinot eivät ihan vielä pure, koska viikko kokouksen jälkeen Valkeassa puukotettiin taas. Hyvät, viihtyisät sisätilat antavat toki mahdollisuuden monenlaiseen toimintaan. Itse istuin siellä odottamassa bussin lähtöä ja viereisessä pöydässä äiti rauhoitteli alakouluikäistä lasta, ”pihalla olevat poliisit ja sisällä olevat vartijat ovat turvaamassa eikä mitään vaaraa ole”. Isona asiana käsiteltiin ensi vuoden talousarvion suunnitteluohjeita. Sen luvut tarkentuvat vielä syksyyn mennessä. Ennakoidaan, että toimintamenot kasvavat enemmän kuin verotulot. Sopeutustarve on 25 miljoonaa. Hallintokuntien raamiin on huomioitu korotukset vain palkankorotuksiin ja vuokrien korotuksiin. Muut hinnankorotukset tulee kattaa maksuja ja taksoja korottamalla. Veroprosenttia ei aiota tämänvuotisesta kasvattaa. Hallintokuntien esitykset tulee saada valmiiksi elokuun lopulle jotta kaupunginhallitus voi koostaa talousarvion syksyn valtuuston käsittelyyn. Valtuustoaloitteissa muistettiin ikäihmisiä, vieraslajien torjuntaa, Rotuaarin kehittämistä ja Nallikariin haluttiin Merellinen keskus.

sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Oulainen


 

Reitti pohjoiseen kulkee usein tätä kautta. Siksi meille on muodostunut vakiopaikka välipalalle ja tankkaukselle. Muuten emme ole juurikaan Oulaisiin tutustuneet. Siellähän on vaikka mitä. Käyntiämme seuraavina päivinä olivat Wanhan Woiman päivät. Niillä saattoi tutustua vanhoihin voimakoneisiin. Puintinäytöstä olisi voinut seurata. Muistan lapsuudestani ennen kuin meille asti vedettiin sähköt, että meillä oli jokin kone, joka pyöritti puimakonetta. Viljakuormat ahdettiin puimalaan ja sitten puitiin monta päivää. Muistan voimakoneesta suuren jäähdytysvesisäiliön. Erään kerran äiti oli keksinyt, että siellä oli kuumaa vettä ja myrskylyhdyn valossa kävi pesemässä pyykit. Isä heräsi ja huomasi, että puimalalla paloi tuli. Hänelle tuli kiire, koska ensimmäinen ajatus hänellä oli, että puimala oli syttynyt palamaan. Myöhemmin, kun sähköt saatiin, voitiin viljakuorma ajaa puimakoneen viereen ja käynnistää sähkömoottori ja puida viljat suoraan kuormasta. Ilmeisesti vanha voimakone ei käynnistynyt yhtä helposti kuin sähkömoottori ja hevoskuormat olivat tietysti myös pienempiä kuin traktorikuormat.Syksymmällä on sitten Oulaisten musiikkiviikot, joilla tarjotaan musiikkia klassisesta aina lastenmusiikkiin asti. Ukko-Pekka -veturiin voi käydä tutustumassa ja vaakunastakin tuttua rapua pyydystää ravustajapatsas joen varressa

Oulainenkin on niitä kuntia, joissa haja-asutusalueiden väestö vähenee tai ainakin vanhenee. Kesäkuun valtuuston kokouksessa aloitettiin valmistelut Petäjäskosken ja Jokiraitin koulun Matkanivan yksikön lakkauttamisesta. Lapsimäärät molempien koulujen alueella ovat pudonneet. Se ei tietysti lohduta niitä perheitä, joissa lapsia vielä on.


keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Orivesi


 

Hetken pohdimme mahdollisuutta mennä sukuloimaan Orivedellä. Olimme siellä kuitenkin alkuiltapäivästä, joten nuoret ihmiset ovat töissä. Reissukaveria ahdisti olla niin kapeassa rakosessa, mihin jouduimme paikoittamaan koppimopon kuvan ottamista varten, ettemme jääneet ihailemaan paikkakuntaa ja odottamaan työpäivien päättymistä. Kuvaakin jouduin rajaamaan, ettei naapuriauton rekisterinumero tulisi kuvaan. Hän ei ehkä olisi arvostanut pääsyä blogiini. Matkan varrella nähtiin kaksi kaurista ja peuravaaratiellä peura, joka yritti tulla tielle mutta huomattuaan meidät, teki muutaman omituisen loikan ja palasi metsän siimekseen.

Oriveden kaupunginvaltuusto sitoutui kesäkuun kokouksessaan elinvoimalupaukseen, hyväksyi 9-tien ja sen rinnakkaistien asemakaavat ja tilinpäätökset vuodelta 2023. Rovastinkankaan yhteiskoulun ja lukion kiinteistössä on havaittu peruskorjauksen ja/tai uudisrakentamisen tarve. Asiaa valmistelemaan valittiin työryhmä, joka esitti eri vaihtoehtoja. Sekä kaupunginhallituksessa että valtuustossa äänestettiin ehdotuksista. Lähinnä keskusteltiin laajennusosan koosta. Haitari oli 343-920 neliömetriä. Suunnittelua jatketaan 750 neliön pohjalta. Lisäksi hyväksyttiin maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskeva sopimus. Alueella on 2080 toimivaa aktiivimaatilaa, joille maksettavia erilaisia maatalouden tukia ja korvauksia maksetaan noin 60 miljoonaa. Yhteistoiminta-alue kattaa 17 kuntaa, joista palvelun järjestää Lempäälän kunta. Toisaalta tuntuu järkevältä koota toimintaa isompaan yksikköön sen sijaan, että jossain asiaa hoidettaisiin sivutoimisesti. Toisaalta palvelu siirtyy kauemmas. Mänttä-Vilppulasta Lempäälään on matkaa.

Ori-alkuiset paikat on nyt sitten käyty. Tutkin kartan hakemistoa ja totesin, ettei tamma-alkuisia paikkoja ole lainkaan. Varsa-alkuisia sentään on. Tämä herätti kiinnostuksen muihin tuotantoeläimiin. Lehmä- ja lehmialkuisia on lähes yhtä paljon kuin härkäalkuisia ja enemmän kuin vasikka-alkuisia. Lammas, oinas, uuhi, pässi, vuohi, sika, karju, kana, kukko ja poro ovat edustettuina paikannimissä. Mielenkiintoista, että tamma puuttuu.


Oripää


 

Hotellissa saimme tavallisen huoneen hinnalla sviitin. Reissukaverille tasaisellakin kävely on hankalaa. Rappuset ovat tuskallinen suoritus ja sviitti oli kolmannessa kerroksessa. Siellä oli mahdollisuus lillua ammeessa. Tiedän ihmisiä, jotka maksavat tästä mahdollisuudesta. Reissukaveri ei edes yrittänyt kiivetä ammeeseen. Minä katselin ammetta hetken ja vaikka seinässä oli kahva, josta olisi voinut ottaa tukea, niin vähän liikaa pelkäsin liukastumista. Hukkaan meni meissä hotellin ystävällisyys. Tulimme hotelliin niin myöhään, että vastaanotto oli kiinni ja huoneen vaihto olisi ollut turhan monimutkaista.

Oripää on pieni kunta sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan. Ensimmäinen maininta asiakirjoissa on vuodelta 1421. Silloin alueella oli viisi Turun piispan lampuotitilaa. Asukasluku kasvoi 1960-luvulle saakka, minkä jälkeen se lähti laskuun. Kuntataloutta on hoidettu maltilla ja viime vuosi oli ylijäämäinen niin kuin muutamat edellisetkin vuodet. Oripään kunta toivottaa sekä uudet kuntalaiset että työntekijät tervetulleiksi tervetuliaislahjalla. Matkailijan on mahdollista tutustua Hartmanin museomökkiin, jonka osti Amerikan palkoista säästämillään rahoilla Ida Hartman. Hän palasi Suomeen ja kutsui asuintoverikseen sisarensa. He testamenttasivat mökin kunnalle, joka on säilyttänyt mökin alkuperäisessä asussa. Sisälle mökkiin emme päässeet. Aurajoki saa alkunsa Oripäästä. Tarina kertoo, että joki sai alkunsa, kun Jättiläinen kynti härillä, jotka kiiliäisen pistosta pillastuivat ja karkasivat etelään aura perässään. Härkien kyntämässä vaossa alkoi virrata Aurajoki. Aurajoentietä ajaessa ja jokiuomaa katsellessa vakuuttuu kyllä tarinan todenperäisyydestä.


tiistai 2. heinäkuuta 2024

Orimattila


 

Vietettiin kesälomaa reissaamisesta. Sain kaverin kanoottiin Päijänteelle. Aurinkoisia päiviä ja vilvoittava tuuli, joka toisinaan oli myötäinen, herkulliset eväät tauoille ja kehotus hankkia ensi talven aikana paremmat käsivoimat. Melaa pitäisi kuulemma vetää eikä vain uittaa vedessä. Ilmeisesti pitää vanhoilla päivillä suostua aloittamaan kuntosalitreeni. Reissu jatkui kohti Orimattilaa. Kuhmoisten ja Lahden kauttakin olisi voinut ajaa sunnuntaina mutta valitsimme maisemareitin Luhangan kautta. Asfaltointitöitä on näkynyt pitkin Suomea ja elättelimme toivetta, että tällekin reitille olisi löytynyt rahaa. Ei löytynyt. 55 kilometriä päällystevaurioita ei enää harmittanut, kun torikahvilassa saimme eteemme muurinpohjaletut hillon ja kermavaahdon kera. Mesiangervo, pietaryrtti ja horsma alkavat olla täydessä kukassa. Horsman väri on upea ja isoina peltoina ne ovat näyttävän näköisiä vaikka rentun ruusuja ovatkin.

Orimattilasta on saatu talteen upean kampakeraamisen ruukun sirpaleita niin paljon, että itse ruukku on saatu koottua lähes kokonaan. Siihen on ehkä kerätty vesipähkinää. Sitä kasvoi kivikaudella täälläkin. Nykyisin sen levinneisyys ei ulotu Liettuaa pohjoisemmaksi. Jos ilmaston lämpenemistä ei saada pysäytetyksi, seuraavat sukupolvet voivat kerätä sitä taas.

Orimattilan kesässä voi osallistua eläimelliseen taidetyöpajaan, nyplätä yhdessä tai mennä Tönnön museosillan siltajuhliin. Juhlilla on odotettavissa puheita, yhteislaulua, hevosenkengän heittoa ja tietysti kesäisiä herkkuja; makkaraa ja muurinpohjalettuja. Myös Tönnön mylly on avoinna yleisölle. Virallisiakin asioita on kesäkuussa käsitelty. Näihin kuuluvat tähän aikaan vuodesta viime vuoden tilinpäätös, joka kääntyi alijäämäiseksi vaikka talousarvio tehtiin ylijäämäisenä. Avoimen varhaiskasvatuksen Kimpan toimintaa uhkasi loppuminen. Tilanne saatiin korjattua kattamalla seuraavan toimintavuoden kulut Aarno Laurilan perinnöllä. Myös Munukan kuolinpesän varojen käytöstä päätettiin vuosille 2025-2026. Ne ohjataan ikääntyneiden liikunnan, hyvinvointia edistävän ja kotona-asumista tukevan toiminnan ohjaukseen.