tiistai 3. lokakuuta 2017

Föglö

 Sissi, olit aivan oikeassa. Föglö on kunta, ainakin toistaiseksi. Miten minä sen unohdin, kun keskustelimme asiasta. Tämä on toiseksi ainoa kerta, kun Ahvenanmaan reissulla on mahdollista käydä kahdessa kunnassa samalla matkalla. Luulisi tällaisen muistavan mutta ei. Onneksi minulla on lista niin ei tarvitse olla ihan pelkän muistin varassa. Menomatkalla Svinöstä lautta oli hyvin täynnä. Useampi rekka ja siksi piippuhyllyt piti nostaa ihan kattoon eikä väliin jäänyt montaakaan senttiä. Näinhän ne on mitoitettu. Kaksi rekoista kuljetti elävää kalaa. Suomalaisia rekkoja Keski-Suomesta. Tuli mieleen Asterix, jossa pieneen gallialaiseen kylään tuotiin kala Parisiumin kautta. Ehkä tässä oli kyse jostain muusta. Ihmisellä, joka ohjailee ajoneuvot oikeisiin paikkoihin saadakseen kaikki mahtumaan, täytyy olla hyvä tilan hahmottamiskyky. Autot ovat jonossa kuitenkin aika satunnaisessa järjestyksessä.

Föglökin on niitä Ahvenanmaan kuntia, jotka vilkastuvat olennaisesti kesällä. Asukasluku lähes kolminkertaistuu. Täällä on mahdollista tehdä kiertoajelu. Lautalla Svinöstä Degerbyhyn, pyörällä ajella päivä pitkin pikkuteitä ristiin rastiin ja Överöstä lautalla Långnäsin. Siltoja, pengerteitä ja vaijerilautta saarelta toiselle. Me kävimme vain Föglön kuntakeskuksessa Degerbyssä, missä sielläkin on vaikka mitä katseltavaa: luotsimuseo, vanhoja kapteenintaloja, vierasavenesatama ja tietysti saaristomaisemaa, johon mielestäni kuuluvat pienet punaiset yhden ja kahden huoneen kalastajamökit.

Lauttasatama on aivan vieressä ja ehkä siksi lähes unohduimme ihailemaan nähtävyyksiä niin, että puomi oli jo laskettu alas, kun tulimme paluumatkalla lautalle. Kaikissa ohjeissa lukee, että autojen pitää olla satamassa 10 minuuttia ennen lautan lähtöaikaa. Onneksi M/S Skarvenin henkilökunta on kilttiä. Koppimopollekin nostettiin puomi ja pääsimme kyytiin.  Paljon kiitoksia.  Aikataulu olisi mennyt aivan uusiksi, mikäli näin ei olisi käynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti