sunnuntai 22. elokuuta 2021

Jalasjärvi


 

Tänä vuonna on pihlajanmarjoista tullut hyvä sato. Kertovat, että sama tilanne on paarmojen ja hirvikärpästen kohdalla. Jalasjärvellä olen käynyt luennoimassa jotain kasvatustieteen opintojaksoa avoimessa yliopistossa. Koska kyseessä oli viikonloppukurssi, otin koko perheen mukaan. Reissukaveri muisteli, miten hän hoiti hotellissa lapsia. Totta. Koko sen ajan, kun itse luennoin. Hän häipyi huilaamaan heti, kun minä, muistaakseni kuuden tunnin luennoimisen jälkeen, tulin hotellille. Ja seuraavana päivänä odotti samanlainen urakka. Siis molempia. Olihan se pitkä aika hoitaa lapsia ihan yksin vaikka lapset olivat silloin pieniä ja aika vähään tyytyväisiä. Muutamat lelut ja kirjapino pitivät heidät tyytyväisenä.

Taas meni yöajeluksi loppumatka. Täytyy todeta, ettei tuntunut yhtä kivalta kuin kesällä. Loppukesän ja syksyn ajelut täytyy mitoittaa valoisiin tunteihin. Usvaa alkoi muodostua. Vastaan leijui lonkeroisia läpinäkymättömiä sumukielekkeitä. Keijukaisista ei näkynyt jälkeäkään. Tunnelma oli pikemminkin aavemainen.


Karijoki


 

Lapissa on tottunut siihen, että poroja on keskellä tietä ja niiden päätöksentekoa saa vain rauhassa odotella. Tänne tullessa tiellä oli joutsen vastaantulijoiden kaistalla. Vastaantuleva auto vilkutteli valoja melkoisen pitkään hätistelläkseen joutsenen syrjemmälle. Siirtyihän se. Meidän kaistallemme ja levitteli siipiään. Vähän ajan kuluttua se jatkoi tien poskeen. Kovin läheltä emme olisikaan uskaltaneet ajaa. Joutsenen nokan kopautus muovikuoreen olisi aiheuttanut pahan vahingon.

Karijoki yrittää saada lisää asukkaita. Siellä on ollut käytössä tupaantuliaislahja, joka on enimmillään 3200€, kun rakentaa tai ostaa omakotitalon tai osakkeen ja muuttaa sinne itse asumaan. Myös lapsirahaa 2020 syntyneelle lapselle maksetaan 2022 loppuun 500€ vuodessa, kunhan lapsi on kunnassa kirjoilla vuosien 2020-22 loppuun.Toivottavasti asukkaita tulee.

Karijoki ottaa myös vakavasti vieraslajien (=jättipalsami, komealupiini, jättiputki, kurtturuusu, espanjansiruetana) torjunnan. Sivulla annetaan ohjeita niiden hävittämiseksi ja sieltä löytyy linkki LLKY:n (=Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä) sivuille, missä on hyvin yksityiskohtaiset ohjeet ja kuvat tunnistamista varten.


Ylihärmä

 

Näitä kauniita taloja Pohjanmaalla, siis niillä kaikilla, on paljon. Niitä katselee ilokseen ihan riippumatta ovatko ne näin kunnostettuja vai harmaita ja vähän ränsistyneitä tai jotain siltä väliltä. Lieneekä härmäläistä huumoria, mihin tutustuimme jatkessamme matkaa. Paikoitellen piennaralue on houkuttelevan leveä ja vaikka sinne ei koppimopolla saakaan ajaa niin, kun toisella puolella on keskikaide ja takana autojono sen kun kasvaa, siellä tulee ajettua sakkojen saamisen uhallakin. Nyt oli leveä piennar mutta vastaan tulijoita harvakseltaan eikä ohittajiakaan liiemmin, joten noudatimme tieliikennelakia ja -asetusta. Vähän hätkähdimme, kun auto ohitti meidän oikealta puolelta, siis piennarta pitkin. Olen minä todistanut muitakin liikennesääntöjen omituisia tulkintoja. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun oikealta ohitettiin muulloin kuin silloin, kun odottelen vasemmalle kääntymistä omalla kaistalla.

Alahärmä


 

Kun tein ensimmäistä suunnitelmaa koppimoporeissuksi joskus viime vuosituhannella Alahärmä oli aakkosten ensimmäinen kunta. Paikka on säilynyt vaikka kunta se ei enää ole. Akaa ponkaisi historian hämäristä Alahärmän ohi aakkosten kärkeen. Reissukaverin mielestä ainoa urheilulaji, jota hän viitsii seurata on tractor-pulling. Harmillisesti lajin SM-kisat olivat olleet Alahärmässä juuri edellisenä viikonloppuna, kun maanantaina ajoimme paikkakunnan läpi.

Heikki Maunonpoika Härmä asettui alueelle 1537. Härmän häjyt ovat tunnettuja koko maassa. Aktiivisimmillaan häjyt olivat 1820-1880-luvuilla. Henkirikoksia tehtiin väkilukuun suhteutettuna seudulla kymmenkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Teorioita siitä, miksi juuri tällä seudulla väkivalta oli niin yleistä on esitetty useita. Syinä on mainittu rahahäitä, paikallisen virkavallan kehnoa laatua ja nuorison tapaa vähän mellastaa. Liian pitkälle viety kontrolli herätti vastustusta. Aiheesta on kirjoitettu paitsi tutkimuksia myös romaaneja, näytelmiä ja tietysti lauluja. Kauhavan ruman vallesmannin nimi oli Adolf Hägglund. Hän pidätti Isontalon Antin ja Rannanjärven. Isotalo sai kuolemantuomion, joka muutettiin 12 vuodeksi vankeutta ja Rannanjärvi raipparangaistuksen ja niin suuret sakot, että joutui istumaan osan niistä vesileipävankeutena.


Kortesjärvi


 

Tältä koulun pitää näyttää. Vieressä rakennetaan jotain ihan muun näköistä eivätkä oppilaat palaa tänne enää väistötiloista. Rakennukselle mietitään uutta käyttöä. Toiovottavasti se säilyy katukuvassa. Kortesjärvellä on totuttu kehittämään uusia käyttöjä valmiille rakennuksille. Niinpä Kortesjärven kirjasto sijaitsee entisessä ravintolassa. Sinne on sijoitettu päätoimittaja Ilmari Laukkosen 400 kirjaa käsittävä kokoelma. Hän on kirjoittanut Kortesjärven historian. Kirjastossa kokoontuu myös kirjallinen ompeluseura, missä keskustellaan kirjoista ja varmaankin myös muista ajankohtaisista asioista. Ellei ole kiinnostunut neulomisesta sinne voi mennä myös ilman kudinta. Syksyn ensimmäinen kokoontuminen on tiistaina 7.9. Samalla voi tutustua kirjastossa olevaan näyttelyyn. Leivontataitoisille on reseptien vaihtoiltoja, jolloin myös maistellaan toisten leivonnaisia.Monipuolinen kirjasto.

Tänne ajellessa aamusumu lyhensi näkyvyyden paikoitellen alle 50 metriin. Tien varren hämähäkinseitteihin sumu oli tiivistynyt kiiltäviksi laikuiksi. Maisema muistutti satunkirjojen kuvitusta. Koska tahansa saattoi jostain sammaleisen kiven takaa kurkistaa keijukainen. Vähitellen aurinko häivytti usvan ja keijujen trampoliinit. Keijuthan eivät hämähäkinseitteihin tartu. Sehän on fakta.

Ullava


 

Tien varressa oli lupaava mainos. Kahvi 1€. Sinne siis. Taisimme löytää paikan, joka oli mennyt kiinni juuri muutamaa minuuttia aiemmin. Onneksi on eväskori. Siellä tosin on vain leipiä, vissyä ja mustikkakeittoa, ei ollenkaan munkkeja.

Ullavan kunta oli ennen kuntaliitosta yksikielisesti suomenkielinen. Kuntaliitoksen vuoksi siitä tuli kaksikielinen ja se näkyy kadunnimien kylteissä. Sepänkyläntie on myös Sepänkylävägen. Veikko Vionojaa kunnioitetaan paikkakunnalla. Hänen mukaansa on nimetty koulu ja tie. Vionoja oli itse kehitellyt oman sukunimensä kotinsa lähellä virtaavan ojan ja äitinsä tyttönimen pohjalta. Hänen taidettaan voi ihailla Vionojasäätiön Taide Vionojassa, missä on Vionojan pysyvän näyttelyn lisäksi myös vaihtuvia näyttelyitä. Tänä kesänä kolmen eri aikaan eläneen valokuvaajan teoksia Vienasta.


Kannus


 

Tällä reissupätkällä on ajettu ennätysmäärä mäntykankailla. Niihin ei kyllästy. Kannuksessa on säilytetty vanhoja rakennuksia ihan keskustan tuntumassa. Kannus mainostaa itseään sloganilla “juuret elämälle”. Jos nimikkokasvista (=voikukka), -linnusta (=talitiainen) ja -eläimestä (=kettu) rakentaa kannuslaisen perusluonteen, saa sitkeän, talven myrskytkin kestävän ja kilpailuissa lahjakkuudellaan isommatkin päihittävän ihmisen. Näistä voi mainita Kannuksen entisen asemapäällikön ja näytelmäkirjailija Gustaf von Numersin ja Oskari Tokoin, joista edellinen kuoli ja jälkimmäinen syntyi Kannuksessa. Numersin teoksista tutuin on Pastori Jussilainen. Oskari Tokoi on historiasta tutumpi. Hänet nimitettiin 1917 Suomen senaatin varapuheenjohtajaksi. Toimi vastaa nykyistä pääministeriä. Puheenjohtajana oli kenraalikuvernööri, joka oli Venäjän keisarin edustaja eikä venäjänkielisenä edes osallistunut senaatin kokouksiin. Tokoi oli maailman ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri. Hän ei toiminut tehtävässään kovin kauaa, sillä punaisten tappio sisällissodassa pakotti hänet pakenemaan maasta ja poissaolevana hänelle langetettiin kuolemantuomio 1918. Myöskään kommunistit eivät häntä pitkään arvostaneet, sillä Otto Ville Kuusisen johdolla hänelle langetettiin toinen kuolemantuomio. Vuonna 1944 edellinen kumottiin, jälkimmäistä ei koskaan. Sitäkään ei tosin kai yritetty aktiivisesti panna täytäntöön tai sen korvasivat Oskari Tokoin kahden lapsen teloitukset Stalinin vainoissa.

Kannuksessakin ensimmäinen valtuuston kokous sujui nimitysten merkeissä. Erilaisia sidosryhmiä, joissa Kannuksella on osa päätösvallasta on pitkä lista. Menestystä työssä.


Kannonkoski

Kuten kuvista näkyy, olemme saaneet sponsorin. Hänen tavoitteenaan on saada koppimoporeissulle lisää näkyvyyttä ja lisää sponsoreita. Majoittajat, polttoainetta, huoltoja ja ruokia tarjoavat tahot voivat ilmoittautua. Tekstimainontaa saa toivomusten mukaan. Kuljetuspalvelu Jazi on laajeneva Jyväskylän seudulla kuljetuspalveluita tarjoava firma. Ammattitaitoiset, ystävälliset kuskit tekevät ripeää ja huolellista työtä. Liike huolehti meidän muuttomme eikä yksikään esine mennyt rikki, joten minulla on omakohtaista kokemustakin yrityksestä.

Kannaonkosken valtuusto on kokoontunut koululla koronan vuoksi. Siellä on väljemmät tilat kuin kunnantalolla, mihin kokoukset palaavat, kunhan korona hellittää. Viime kokouksessa valittiin valtuustolle uusi puheenjohtaja, kunnan hallituksen jäsenet ja edustajat kuntayhtymiin, johtokuntiin, yhteistyöelimiin, neuvottelukuntiin ja vaikka mihin.

Kannonkoskelle sijoitettiin sotien jälkeen Sortavalan evakoita. Heidän mukanaan tuli myös Valamon luostarin munkkeja ja nunnia. Heidät sijoitettiin aluksi Piispalan koululle. Piispalan kylä tunnettiin myös Jauhoniemen nimellä. Erään tarinan mukaan nimi johtui siitä, että siellä tehtiin soppaa perunoista ja jauhoista, mikä nimenantoaikaan oli rikkauden merkki. Myöhemmin Piispalan koulu koki saman kohtalon kuin niin moni muukin kyläkoulu. Oppilasmäärän pienentyessä koulu lakkautettiin. Täällä kävi sikäli hyvin, että koulu jatkoi Nuorisokeskuksena ja on nykyisin kunnan liikelaitos. Sinne on tehty leirikoulumatkoja myös siitä koulusta, missä ennen eläkkeellä jäämistäni olin opettajana.


perjantai 13. elokuuta 2021

Kankaanpää


 Tylsä pätkä, mikä ei ollut Kankaanpään vika. Koko matka tietä 23. Lauantaina tie on aamulla hiljainen. Ohittajia alkumatkasta keskimäärin kolmen kilometrin välein eikä tahti pahasti tihentynyt paitsi sillä pätkällä, joka on päällekäin 3-tien kanssa. Onneksi piennar on leveä eikä rekkoja sattunut kohdalle. Kesä on kääntymässä lopuilleen. Horsmissa oli kukkia enää aivan latvassa. Väri näytti haalistuneen  kohti vanhaa rosaa. Kaunista edelleen.

Kankaanpään kupungintalo on arvokkan  näköinen ja iso. Jatkuu vielä pitkälle kuvan ulkopuolelle. Kaupungin uudistettu strategia nojaa älyyn, taiteeseen ja hyvinvointiin. Älyä edustavat paitsi ihmiset myös valokuituinfra, taidetta Taidekehä, taidekoulu ja musiikkiopisto ja hyvinvointia monipuoliset vapaa-ajan mahdollisuudet.  Taidekehällä on veistoksia ja seinämaalauksia. Ossi Somman Kotipesä on minun lemppari.

Kangasniemi


 Reissukaveri muisteli, että armeija-aikaan hän oli tullut Kangasniemeltä lomille hyvin mäkistä ja mutkaista tietä. Tie oli ennallaan. Kangasniemi sen sijaan oli näinä reilu 50 vuotena muuttunut. Ei löytynyt enää tuttuja maamerkkejä. Tällä pätkällä pääsi vertailemaan erilaisia päällystevaurioista kertomisen tapoja. Risteysten jälkeenhän pitää tielle tulijoille aina kertoa, että nyt on päällysteessä vaurioita edessä. Jossain asia hoidetaan niin, että päällystevaurioiden alkupäässä kerrotaan koko pituus ja risteysten jälkeen sitten on uusi merkki, jossa kilometrimäärä on vähän pienempi. Täällä kerrottiin matka seuraavaan risteykseen ja risteyksen jälkeen taas matka seuraavaan. Aluksi ei tuntunut pahalta, että päällystevaurioita on seuraavat viisi kilometriä mutta kun toisen ristyksen jälkeen tuli taas merkki, että päällystevauriot jatkuvat taas erinäisiä kilometrejä, niin tuli jotenkin petetty olo. Minä kuulun niihin ihmisiin, jotka haluavat tietää koko kurjuuden kerralla eikä tipottain. Sitten siihen osaa varauta eikä odota parempaa.
Kangasniemellä ollaan päivittämässä kirkonkylän osayleiskaavaa. Kaavaluonnos on esillä loppukuuhun saakka ja suunnitelmien mukaan valtuusto tekee päätöksen asiasta ensi vuoden alussa. Nyt on se aika, jolloin kuntalaiset voivat vaikuttaa asiaan.