tiistai 20. toukokuuta 2025

Posio


 

Viime syksy oli säiden suhteen mielenkiintoinen. Kun tulimme Porvoosta, näytti siltä, että Posiolla on yöpakkasia. Edellisestä syksystä olimme oppineet, että lämpötila mitataan kahden metrin korkeudelta. Kun säätiedotuksessa luvataan yöpakkasia, tien pinnassa on muutama aste kylmempää. Siksi päätin viedä koppimopon talvisäilytykseen. Sitten satoi lunta etelää myöten ja olin hyvin tyytyväinen päätökseeni. Sen jälkeen tuli Lappiin helleaalto. Ennätyslämmintä marraskuussa ja hetkittäin mietimme jo, että haen ajokin pois ja piipahdamme Posiolla. En hakenut.

Kevät oli sitten myös mielenkiintoinen. Lähes helleaalto huhtikuussa, minkä jälkeen etelää myöten satoi lunta ja Posiolla oli yöpakkasia pitkälle toukokuuhun. Mutta tulihan se kevät sieltä viimein. Tätä kirjoitettaessa sinne on luvattu takatalvea ja räntäsateita. Reissukaverin kiinnostus käsintehdyistä puukoista vei meidät kuitenkin ensin Nuutajärven Puukkopäiville. Sikäli hienoa, että nyt saatiin vertailukohta kevään etenemiselle. Nuutajärvellä kukkivat tuomet. Kiuruvedellä ei vielä ollut koivuissa hiirenkorvia ja mitä lähemmäs Lappia edettiin, sitä enemmän näkyi ojissa ja metsässä lumilaikkuja ja jäitä järvissä. Näimme myös poroja. Se kruuna aina Lapin matkan. Teeren keväisen kukerruksen kuuleminen oli aiemmin mahdollista myös Muuratsalon lenkeillä. Kainuun ja Lapin teiden hiljaisuudessa se oli hieno elämys. Paluumatka oli sitten siirtymistä varhaiskeväästä varhaiskesään.

Kunnan ensimmäinen arkeologinen inventointi tehtiin 1993-1994. Reilun kuukauden aikana löydettiin aikaisemmin tuntemattomia kohteita reilut pari sataa Suolijärven ja Posiojärven entisiltä rannoilta ja Kitkan länsipäästä. Joukossa on pyyntikuopparyhmiä, kivikautisia asuinpaikkoja ja kodansijoja. Kunnan nimi viittaa saamelaisasutukseen ja sitä tuo esille myös kunnan vaakuna. 1500- ja 1600-luvulla alue kuului Kitkan lapinkylän alueeseen. Uusia asukkaita yritetään Posiolle houkutella vauvarahalla. Asiasta päätettiin 2022 ja huhtikuun kokouksessa vauvarahan maksamista päätettiin jatkaa toistaiseksi. Kun lapsi on kirjoilla Posiolla syntymävuotensa viimeisenä päivänä, hän saa 1000 euroa ja seuraavien kahden vuoden aikana hän saa 500 euroa vuodessa, jos on edelleen kirjoilla kunnassa.

Nähtävyyksistä luonnon lisäksi voi mainita Pentik-mäen museo- veistos- ja myymäläalueen. Kahviossa on ihan hyvät tarjoilut ja niitä nauttiessa voi ihailla keramiikkataidetta. Kaarlo Maaninka on kotoisin Posiolta ja Käärijälläkin on sinne sidoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti